čtvrtek 14. února 2013

Svátek zamilovaných očima právníků


Přijde pán na poštu a všimne si, že u jedné přepážky stojí solidní padesátník v obleku s hromadou růžových obálek. Na každou z nich nalepí srdíčko a stříkne z lahvičky parfém. Pán poněkud překvapen se ho zeptá, co to dělá. Padesátník odvětí: "Rozesílám tisíc valentýnek s podpisem 'Hádej kdo!'" "Ale proč to děláte?" "Jsem rozvodový právník."

O právnících, a advokátech obzvláště, se říká, že mají sklony k cynismu. Nemá cenu zapírat, něco na tom nejspíš bude. Když jsem tuhle hledala na internetu, našla jsem mimo jiné nabídku jedné americké advokátní kanceláře, která na Valentýna nabízí možnost vyhrát rozvodové právní poradenství zdarma. Manželský pár, který zašle nejpůsobivější příběh s pádnými argumenty pro rozvod, vyhrává. No, nekupte to.

Svátek zamilovaných mají američtí advokáti vůbec velmi rádi, neboť podle statistik počet žádostí o rozvod po Valentýnu běžně vzroste zhruba o 30 %. Romantické duše však jistě potěší, že se ve Spojených státech najdou i právníci, kteří nejsou tak zkažení, aby radostí výskali nad trpkým koncem manželského života svých spoluobčanů. Někteří výskají už na jeho začátku, například v texaském Houstonu soudci na Valentýna tradičně nabízejí svatební obřad zdarma. Dost možná při troše štěstí najdete i advokátní kancelář, která vám k němu udělá slevu na předsvatební smlouvu. Zkrátka, občané, když už je ten Valentýn, milujte se a berte se... Ovšem nabízí se otázka, zda se nakonec nejedná o promyšlenou koordinovanou akci americké právnické komunity obecně. Uzavřené manželství nepochybně značně zvyšuje pravděpodobnost, že bude jednou rozvedeno (na rozdíl od manželství neuzavřeného). A koho opět povoláte do zbraně, až dojde k rozvodu? Samozřejmě advokáta. Na koho se obrátíte, aby vás rozvedl? Pochopitelně na soudce. Takže Houstone, máme problém. A zde je třeba výjimečně pochválit českého zákonodárce, neboť ten důsledně vychází ze zásady, že kdo oddává, ten nerozvádí. Tedy alespoň de iure. De facto nepochybně nelze vyloučit, že se vaše partnerka například nezakouká do oddávajícího...

Nicméně nejen právničinou živ je právník. Ano, skutečně, i on je schopen vyšší formy citu, jakou je láska. Ne všichni si však na Amorově půdě počínají tak sebejistě jako v soudních síních, a proto se mi zdá velmi užitečné přetisknout několik valentýnských tipů, které připravila právnička a spisovatelka Lauren Willig pro americké advokáty (Valentine´s Day Tips for Second Circuit Attorneys) a které lze nepochybně přiměřeně použít i v českém právním prostředí. Here we go:

1. Keep your law life and your love life separate. Lauren's first rule? Leave the office. Her second rule? Leave the office in the office. "Having former felons deliver singing candy-grams is probably also a bad idea, and will result in a Law & Order episode."
2. Cite controlling authority. If you spend more time on memos than love prose, Willig suggests citing the experts in your love notes. By experts, she clarifies "poets rather than Posner."
3. Delay the inevitable. The Second Circuit Court of Appeals is not in session [on Thursday], but arguments are scheduled [Friday] morning. (Yes, we checked.) If you have to work on Valentine's Day, Willig says it's okay to reschedule special time with your sweetheart either before or after February 14. "Somehow, Valentine's Day always manages to land in the midst of an important brief/trial/combination thereof. Looking on the bright side, it's a great way to test the true character of your partner. If he/she understands why you have to stay in the office and sends treats - preferable edible or alcohol - to your desk, then you know you have a keeper."
4. Pop the question. While Valentine's Day engagements may seem clichéd, that doesn't mean they're taboo. "Precedent serves a purpose. There may be a few eye rolls and comments about lack of originality, but, seriously, who wants to be proposed to on Presidents' Day?"
5. Relax. "To be honest, my lawyer experience taught me a valuable lesson about Valentine's Day: it's just a day. While it's great to celebrate the concept of love, there's no reason to tie yourself in knots or make yourself and your significant other twitchy over it."
(hypertextové odkazy v textu přidány)
Pohodového Valentýna všem!

Žádné komentáře:

Okomentovat